sabato 23 luglio 2016

Crunchy ice-cream cookies


It's Always ice-cream o'clock!

Eccoci, con una ricetta perfetta per weekend, vacanze, e tutti quei momenti di relax che ogni tanto è giusto concedersi...biscotti gelato (gusto yogurt) con cialde croccanti al caramello salato, semi misti, cioccolato e zenzero candito. Potete prepararli e conservarli in freezer pronti per ospiti inaspettati, serate con gli amici, le merende dei più piccoli o le improvvise voglie di dolce.

Here we are, with a recipe perfect for weekends, holidays, and all those moments of relax that sometimes is right to enjoy...ice-cream cookies (yogurt flavor) with crucnhy wafers with salted saramel, mixed seeds, chocolate and candied ginger. You can prepare them and store in the freezer for unexpected guests, evenings with friends, afternoon snacks of children, or the sudden sweet creavings.


Ingredienti per il gelato per circa 8 biscotti
250ml panna
200g yogurt magro
50ml latte
110g zucchero
2 albumi

Preparare il gelato è davvero semplice: montare gli albumi con lo zucchero per 2/3 minuti, aggiungere poco alla volta (e continuando a mescolare con la frusta) la panna fresca, lo yogurt e il latte. Versare il composto nella gelatiera precedentemente refrigerata e lasciare lavorare per 25 minuti. Disporre il gelato in una teglia rettangolare foderata con carta forno dandogli lo spessore di 2,5/3cm e conservare in freezer per 40 minuti circa o fino al momento di servire.
Ovviamente potete preparare il gusto che più preferite o se siete di fretta potete comprarlo in una gelateria artigianale (se volete comprarlo confezionato vi consigliamo l'Haagen Datzs uno dei migliori in commercio per noi).



Ingredients for the ice-cream for about 8 cookies
250ml fresh cream
200g yoghurt
50ml milk
110g sugar
2 egg whites

Prepare the ice cream is very simply: whisk the egg whites with sugar for 2/3 minutes, add little at a time (and continuing mixing with a whisk) the fresh cream, yoghurt and milk. Pour the mixyure into the ice-cream maker previoulsy chilled and let it work for about 25 minutes. Place the ice-cream in a pan lined with oven paper giving it the thickness of 2,5/3cm and store in the freezer for about 40 minut or until ready to serve. Of course you can prepare the flavor you prefer or if you are in a hurry you can buy it in a good ice-cream shop (if you like to buy it ready made we recommend the Haagen Datzs, for us one of the best on the market).



Ingredienti per le cialde
160g farina 00
50g burro fuso
60g zucchero
1 pizzico di sale
1 albume
acqua fredda

Lo stesso vale per le cialde, potete comprarle in una gelateria o al supermercato o prepararle con l'apposita cialdiera: mescolare la farina setacciata con il burro fuso, lo zucchero e il sale. Montare l'albume per pochi minuti e incorporarlo al composto, se dovesse risultare troppo denso aggiungere poco alla volta l'acqua fredda fino ad ottenere un composto liscio e senza grumi (se dovesse essere troppo liquido aggiustare con la farina). Versare un mestolo circa nella cialdiera calda e precedentemente spennellata di burro su entrambi i lati, far cuocere per pochi minuti, finche ben dorate e rimuovere le cialde. Lasciare raffreddare o se preferite dargli la forma a cono o a cestino procedere velocemente prima che si raffreddino.



Ingredients for the wafers
160g flour00
50g melted butter
60g sugar
a pinch of salt
1 egg White
cold water

The same goes for the wafers, you can buy ready made in ice-cream shop or supermakets or prepare them with the wafers maker: mix the sifted flour with the melted butter, sugar and salt. Mount the egg whites for a few minutes and incorporate it into the mixture, if it comes too thick add little at a timed water to obtain a mix with no lumps, or adjust with more flour to have more thiskness. Pour about a ladle of mixture into the hot wafers maker previously brushed on both sides with butter and cook for a few minutes, until Golden brown. Remove the wafers and let cool down, if you prefer to give the cone or the basket shape, do it quiclky before they cool.



Per la decorazione
100g zucchero
una presa di sale
a piacere
semi misti
cioccolato fondente
zenzero candito

Per rendere le cialde ancora più golose abbiamo sciolto lo zucchero con il sale in una pentola antiaderente senza mescolare (ricordiamo di non assaggiare il caramello durante la cottura). Una volta raggiunto un bel colore ambrato, versare il caramello con un cucchiaio di legno sulle cialde creando uno strato sottile e decorare immediatamente a piacere, noi abbiamo usato semi misti (papavero, lino, girasole...), cioccolato fondente e zenzero candito ma le possibilità sono infinite (mix di noci, cocco, frutta disidratata, cereali...). Lasciare raffreddare, nel frattempo con un coppa pasta o un bicchiere della stessa dimensione delle cialde creare dischi di gelato, una cialda sopra, una sotto e i biscotti gelato croccanti sono pronti per essere assaggiati o per essere conservati (in sacchetti per freezer), i nostri il freezer non l'hanno proprio visto, li abbiamo serviti con le ciliegie e sono finiti in un attimo! Enjoy...

P.S. Ovviamente potete prepararli anche nella versione più classica, con dei biscottoni fatti in casa, magari al cioccolato!



For the decoration
100g sugar
an handful of salt
to taste
mix seeds
dark chocolate
candied ginger

To make the wafers even delicicious melt the sugar and salt in a non stickpan without stirring (we remember to not taste during cooking, the caramel burns!) When it reaches an amber color pour the caramel on the wafers with a wooden spoon making a thin layer and immediately decorate as desired, we used mixed seeds (sunflower, poppy, flax...), dark chocolate and candied ginger but the possibilities are endless (nuts, coconut, dried fruit, cereals...) and let cool. Meanwhile with a pastacut or a glass of  the same size of the wafers make your ice-cream discs, one wafer up and one down and the crunchy ice-cream cookies are ready to be taste or kept (in freezer bags) for all occasions, our haven't even seen the freezer, we have served them with cherries and they were gone in a while! Enjoy...

P.S. Of course you can prepare them in the most classic way, with big homemade cookies, maybe chocolate cookies!









Il mood di Luglio / July mood

 
Ancora una ricetta (e come fare il gelato senza gelatiera) / One more recipe (and how to make ice-cream without the ice-cream maker)
 
 
 
Potete trovare altre ricette per realizzare il gelato nel nostro spazio The Kitchen Corner / You can also find other ice-cream recipes in our space The Kitchen Corner
 
The ice-cream mood:
 
 

2 commenti:

  1. I’m very happy to read this. This is the type of details that needs to be given and not the random misinformation that is at the other blogs. Appreciate your sharing this greatest doc.

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    1. Thank you so much! So happy for your message!

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